Hangi Durumlarda Tenkis Davası Açılır
Tenkis davaları kendisine miras kalan paya, diğer paylara sahip olan mirasçılar tarafından bir tecavüz olması durumunda ve miras sahibinin ölmesi sonucu eğer miras hak edilenden daha fazla paylaşılmışsa bu saklı payı aşan kişilere karşı açılabilmektedir. Tenkis davaları da benzer konularla ilgilenen Asliye Hukuk Mahkemeleri tarafından miras sahibi kişinin ikametinin bulunduğu son yerleşim yerinde bulunan mahkeme tarafından görülmektedir.
Miras sahibi kişi eğer mirasını dağıtırken mirasçılar arasında tasarruf edebileceği miktarın üstüne çıkarsa bu konudan zarar gören mirasçı, iflas etmesi durumunda kendisine karşı ödemelerin yapması gereken alacaklılar tarafından miras sahibi kişiye tanınan belirli süreler içinde tenkis davası açılması mümkün olmaktadır. Tenkis davaları ile ilgili süre kısıtlaması mirasçının saklı paylarının zedelendiğini öğrenmesinden başlayarak 1 yıllık bir süreyi kapsamaktadır. Vasiyetnamelerin açılması ve mirasın ortaya çıkmasının ardından bu süreyi takip eden 10 yıl sonrasında dava açma hakkı düşmektedir. Mirasçılıktan hakkı zedelenen kişinin kendisinin itiraz haklarını kullanmaması durumunda iflas idaresi veya alacaklıları da aynı noktaları sebep göstererek tenkis davası açabilirler. Tenkis, miras sahibi olan kişinin vasiyetinde belirtmiş olduğu tüm tasarruflara bağlı olarak orantılı bir şekilde yapılmaktadır. Eğer mirasçı vasiyette bazı şeyleri yerine getirmekle yükümlü tutulmuşsa, kazandırma da tenkise tabi tutulursa kişi miras sahibinin nasıl tasarruf edeceğinin kesinleşene kadar vasiyetten gelen borçların da aynı şekilde tenkis edilmesini isteyebilir.
Tenkis davası açmak isteyen kişi dava dilekçesini hazırlarken öncelikle davacı ile ilgili kimlik ve adres bilgilerini dilekçeye geçirmelidir. Ardından mal varlığının bulunduğu davaya konu olan miras ile ilgili adres ve dava değeri konusunda mahkemeyi bilgilendiren noktalar doldurulmalıdır. Sonuç kısmında talep edilen sonuç belirtildikten sonra gerekli delil ve ek belgeler de dilekçeye eklenerek tenkis davası açılması mümkün olmaktadır. Tenkis davası açan veya bu davada taraf bir kimse kendisinin savunma işlemini bu konuda uzman avukatlar aracılığı ile gerçekleştirmektedir. Profesyonel olarak avukatlık hizmetleri veren bürolardan tenkis davaları ile ilgilenebilen kişiler önceki tenkis davalarındaki deneyimlerine bakılarak seçilerek davadan istenilen sonuçların alınması sağlanabilir.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?